محصولات ارگانیک

 چه محصولی را ارگانیک می نامند و چگونه می توان محصولات ارگانیک را تهیه کرد؟

محصولات ارگانیک با مواد غذایی غنی یافته و محصولات طبیعی متفاوت اند. این محصولات بدون دخالت هرگونه ماده‌ی شیمیایی و روش‌های مصنوعی تولید و در فروشگاه محصولات ارگانیک به فروش می رسند.

فروشندگان مواد غذایی براحتی می توانند فروش محصولات خود را چند برابر کنند، اگر به دو کلمه، « طبیعی » و « ارگانیک » توجه داشته باشند. بعضی‌ از مردم دوست دارند تغذیه‌ی سالم‌تری داشته باشند به همین دلیل به مواد خوراکی ارگانیک و طبیعی علاقه مندند.

بعضی‌ دیگر هم چندتا محصول را با هم مقایسه می‌کنند و وقتی همه چیز آنها با هم برابر باشد، محصولی را ترجیح می‌دهند که دارای برچسب طبیعی یا ارگانیک باشد.

طبیعی‌تر بودن محصول به معنی بهتر بودن آن نیست. حتی محصولاتی که به عنوان محصول ارگانیک به‌فروش می‌رسند، کاملا ارگانیک نیستند؛ محصولات با برچسب ارگانیک حدود ۹۵ درصد و محصول با برچسب حاوی مواد ارگانیک حداکثر ۵۰ درصد مواد تشکیل‌دهند‌ه ی ارگانیک را دارند.

محصولات ارگانیک ضامن سلامتی

نه تنها میوه‌ و سبزی‌ها بلکه گوشت، عسل، لبنیات و دیگر خوراکی‌ها می‌توانند به روش ارگانیک تولید و به فروش برسند.

از دام‌هایی که در شرایط طبیعی و با عادت‌های طبیعی دام پرورش یافته‌اند، گوشت و محصولات دامی ارگانیک تولید می شود. دام‌ها با خوراک ارگانیک، در مکانی تمیز و با امکان دسترسی به فضای باز، پرورش یافته و به هیچ وجه به آنها هورمون و آنتی‌بیوتیک داده نمی‌شود.

فروش محصولات ارگانیک

در ابتدا این محصولات، تنها در فروشگاه‌های کوچک یا در بازارهای محلی کشاورزان قابل دسترس بود، ولی در سال‌های اخیر، به طور وسیعی در فروشگاه های محصولات ارگانیک کشورهای اروپایی و آمریکایی فراهم و قابل دسترس می باشد؛ طوری که مصرف غذاهای ارگانیک در بین مردم آمریکا در طی چند سال اخیر دارای رشد بیش از ۲۰ درصد بوده است.

در حالی که محصولاتی که پیش از این در بازار مرسوم بوده و از نظر شکل ظاهری، بهتر و بزرگتر هم بودند، تنها رشد ۳ درصدی داشته اند. به همین خاطر بسیاری از شرکتهای تولید مواد غذایی به سمت مصرف محصولات ارگانیک برای تولید فرآورده‌های خود سوق داده شدند.

محصولات تولید ارگانیک خوش‌رنگ‌تر و دارای طعم بهتری هستند:

امروزه در بسیاری از کشورهای دنیا، محصولات ارگانیک، دیگر لوکس و خاص به حساب نیامده و در فروشگاه‌ محصولات ارگانیک مجازی و واقعی، انواع محصولات ارگانیک از میوه و سبزی گرفته تا مرغ، تخم‌مرغ و شیر را می‌توانید با برچسب ارگانیک و تنها اندکی گران‌تر از انواع معمولی، خریداری کنید.

تفاوت محصولات ارکانیک با محصولات طبیعی و سالم در طعم و مزه و رنگ و بوی بهتر آن می باشد.

محصولات ارگانیک

مشکلات کشاورزی به روش سنتی و تجاری

در کشاورزی تجاری و متعارف، بیش از ۳۰۰ ترکیب شیمیایی خطرناک و مصنوعی مانند آفت‌کش‌ها، علف‌کش‌ها و کودهای شیمایی به منظور کنترل آفات و حشرات و حاصل‌خیزسازی خاک استفاده می‌شود که بقایای این مواد پس از ورود به بدن می‌توانند موجب مشکلات زیادی شود.

در کشاورزی تجاری با استفاده ی بی رویه و نامتعادل از کودها و سموم که تخریب خاک و از بین رفتن موجودات خاکزی را در پی دارد، توان تولید و حاصل خیزی خاک کاهش یافته و نتیجه‌ی این روش کشاورزی، پایین آمدن کیفیت محصول ها می باشد.

استفاده از هورمون‌ها و مواد شیمیایی در پرورش میوه باعث می‌شود میوه‌ها ظاهر بهتری پیدا کنند، درشت‌تر و آبدارتر شده و زودتر به بازار رسانده شوند. همه‌ی این‌ها یک معنا دارد: مشتری بیشتر، قیمت بالاتر و سود اقتصادی بیشتر.

رشد سریع آنها کمک می‌کند تا یک فصل زودتر به بازار آمده و به خاطر تازه بودن (نوبرانه)، قیمت‌های نجومی پیدا کرده و سود چشمگیری را به جیب پرورش‌ دهنده‌‌ی آنها سرازیر کنند.

اما صرف نظر از همه این‌ها، میوه‌های هورمونی طعم اصلی خود را نداشته و در رقابت با میوه‌های ارگانیک حرفی برای گفتن نخواهند داشت و در سبد فروشگاه محصولات ارگانیک قرار نخواهند گرفت.

میوه‌های هورمونی به سرعت تغییر رنگ می‌‌دهند و بافت و عطرشان از بین می‌رود.

 این میوه‌های آبکی و بی‌مزه، یک ایراد جدی دیگر هم دارند و آن خطری است که برای سلامتی محسوب می‌شوند. هورمون‌های کشاورزی، می‌تواند باعث تغییر ترکیبات میوه شود و تعادل هورمونی بدن افراد را به هم بزند. در نتیجه، بیماری‌های هورمونی و مشکلاتی مثل چاقی را به وجود می‌آورند.

فواید کشاورزی ارگانیک

اخیرا در مبحث کشاورزی و تولید محصولات مفهومی به نام کشاورزی ارگانیک ایجاد شده است. کشاورزی سنتی در مقابل با کشاورزی ارگانیک قرار دارد چرا که نحوه تولید و نگهداری محصولات در این دو نوع کاملا با یکدیگر متفاوت اند.

کشاورزی ارگانیک محصولاتی با بالاترین مقادیر مواد غذایی و همچنین حداقل تاثیر بر روی طبیعت را با هدف سالم نگه داشتن خاک تولید کرده . استفاده از مواد طبیعی باعث افزایش باروری خاک و جلوگیری از فرسایش خاک می‌شود .

کشاورزی ارگانیک حفاظت از انسان‌ها و حیوان‌ها را در مقابل عوارض جانبی مواد شیمیایی و مصنوعی را بر عهده دارد و محصول ارگانیک را برای مصرف به فروشگاه محصولات ارگانیک می رساند.

تشخیص محصولات ارگانیک

در میان مردم مساله‌ی حل نشده، عدم وجود شیوه ای مطمئن و دقیق برای شناسایی محصولات ارگانیک در فروشگاه ها و تمایز آنها از سایر محصولات معمولی است.

موثرترین شیوه‌ تا کنون تحلیل ایزوتوپ پایدار ترکیب نیتروژن بوده که حتی این شیوه پیچیده نیز نمی‌تواند جوابی قطعی و صددرصدی به ما بدهد.

تشخیص علمی محصولات ارگانیک

اصلی بودن مواد غذایی موجود در فروشگاه محصولات ارگانیک ، به یکی از اصلی‌ترین دغدغه های بسیاری از مشتریان آنها تبدیل شده است.

در دسته‌ی محصولات طبیعی و سالم محصولات مختلفی با شرایط مختلفی تولید و عرضه می‌شوند که به کلی ارگانیک نبوده و درعین‌حال صنعتی هم نیستند.
این محصولات معمولا در طبقه‌های گوناگون مانند محصولات سالم، طبیعی و ارگانیک عرضه ‌می‌شوند. فقط محصولاتی به عنوان ارگانیک شناخته می‌شوند که مراحل بازرسی و نظارت را از طرف سازمان‌های مربوطه گذرانده و گواهی ارگانیک دریافت کرده باشند.

هنگام خرید این محصولات ، برچسب روی محصول را به دقت بررسی کنید و از فروشگاه‌محصولات ارگانیک معتبر خرید کنید؛ می‌توانید برای شناسایی فروشگاه‌های معتبر محصولات ارگانیک به سایت انجمن ارگانیک ایران مراجعه کنید.

تفاوت محصول ارگانیک و دیگر محصولات

  • تفاوت در نحوه‌ی رشد: این مورد شاید بزرگ‌ترین دلیل تفاوت این دو محصول با یکدیگر باشد. برخی از افراد برای رشد سریع گیاه خود و ارائه‌ی آن به بازار فروش از هورمون‌های خاصی استفاده می‌کنند.
    که در طولانی مدت تاثیر خود را نشان می‌دهند ولی در محصولات ارگانیک، از انواع مواد شیمیایی استفاده نمی‌شوند. بنابراین استفاده از این گونه محصولات برای سلامتی انسان هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند.
  • استفاده از داروهای شیمایی: در دامداری بسیاری از صاحبان دام برای رشد سریع حیوان و همچنین جلوگیری از بیماری‌های ممکن، از انواع داروهای شیمیایی و آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده می‌کنند. در حالی که حیواناتی که به فرم ارگانیک رشد می‌کنند تنها از مواد غذایی استفاده می‌کنند که سلامت آنها تضمین شده است و اطمینان حاصل می شود که حیوان یک رژیم غذایی سالم دارد.

تفاوت محصول ارگانیک و غیر ارگانیک

  • استفاده از سم‌زدایی: کشاورزان برای اینکه محصولات خود را در برابر آفت محافظت کنند، از انواع آفت‌کش‌ها استفاده می‌کنند که تمام آن‌ها مواد شیمیایی است. اما در محصول ارگانیک برای دوری از این اتفاق از روش‌های طبیعی مانند پرندگان و حشرات استفاده می‌شود.
  • علف هرز: در کشاورزی اورگانیک برای از بین بردن علف‌های هرز از روش‌های دستی و طبیعی استفاده می‌شود در حالی که در کشاورزی معمولی از مواد شیمیایی.

خوب است بدانید طبق اعلام انجمن ارگانیگ، محصولات واقعی ارگانیک در گران‌ترین حالت فقط ۳۰ درصد گرانتر از انواع غیر ارگانیک هستند.

تصورات اشتباه در مورد محصولات ارگانیک

اسامی و اصطلاحات متعددی تحت عنوان کشاورزی ارگانیک وجود دارد. برخی از شناخته‌شده‌ترین آنها، کشاورزی ارگانیک، کشاورزی بیولوژیک، کشاورزی تجدید‌شونده و کشاورزی پایدار است.

یکی از تصورات اشتباه در مورد کشاورزی ارگانیک آن است که این شیوه‌ی کشاورز بی‌نیاز از کاربرد مواد شیمیایی است. باید توجه داشت که ساختمان تمام موجودات زنده و غیرزنده، از ترکیبات شیمیایی تشکیل شده است.
در حقیقت باید این‌طور گفت، آن دسته از مواد شیمیایی که به‌صورت طبیعی به‌دست آمده‌اند در کشاورزی ارگانیک و در حاصلخیز کردن خاک یا حفاظت گیاهان و پرورش دام، استفاده می‌شوند.

تصورات غلط در مورد محصولات ارگانیک

تصور اشتباه دیگر از کشاورزی ارگانیک، آن است منظور از کشاورزی ارگانیک یعنی بازگشت به کشاورزی سنتی که سال‌ها قبل از مکانیزه شدن کشاورزی رواج داشته است.
برعکس در حقیقت کشاروزی ارگانیک سعی دارد با بهره‌گیری از یافته‌های علوم‌ زیستی به صورت تکنیک‌های پیشرفته‌ی خود را از قید ترکیبات آگروشیمیایی که کشاورزی صنعتی را به خود وابسته کرده است رها و به بهبود کیفیت خاک و محصولات کشاورزی کمک کند.

مشکلات تولید محصولات ارگانیک

  • هزینه تولید محصولات ارگانیک بیشتر است پس نتیجتا گرانتر خواهند بود
  • محصول ارگانیک را نمی‌توان در همه‌ی فصول داشت چرا که به صورت مصنوعی رشد نمی‌کنند. در نتیجه پرتقال را فقط در زمستان و انبه را فقط در تابستان می‌توان یافت.
  • با استفاده از تولید محصولات ارگانیک نمی‌توان نیاز همه را برطرف کرد.
  • هنگامی که برای رشد گیاهان از روش‌های غیر شیمیایی استفاده می‌شود باید زمان و دقت بیشتری برای پرورش گیاه صرف شود.
  • محصولات ارگانیک محصولاتی نیستند که شما بتوانید در هر فروشگاهی آن‌ها را پیدا کنید.
  •  نمی‌توان آنها را برای مدت زیادی تازه نگه داشت. حداکثر زمان نگهداری برای نگهداری این محصولات یک هفته است.
  • پرورش این نوع محصولات کار بسیار دشواری است.

واژه‌های مربوط به موادغذایی ارگانیک

  • ۱۰۰ درصد ارگانیک: این واژه به معنی آن است که ماده‌ی غذایی دارای هیچ اجزای مصنوعی (سنتزی) نیست و می‌توان برای آن از مهر ارگانیک استفاده کرد.
  • ارگانیک: این واژه به معنی آن است که حداقل ۹۵ درصد از ماده‌ی غذایی را اجزای ارگانیک تشکیل می‌دهد. برای این ماده غذایی هم می‌توان از مهر ارگانیک استفاده کرد.
  • تهیه شده از اجزای ارگانیک: این واژه به معنی آن است که ماده‌ی غذایی باید حداقل به میزان ۷۰ درصد از اجزای ارگانیک تشکیل شده باشد. برای این ماده‌ی غذایی نمی‌توان از مهر ارگانیک استفاده کرد.
  • محصول سالم: مبنای تولید این دسته از محصولات، عدم استفاده از نهاده‌های شیمیایی می‌باشد و در صورت استفاده، حد مجازها رعایت شود و تولید مطابق با استانداردهای مربوطه و برنامه‌های مدیریتی بر اساس معیارهای مشخصی انجام می‌گیرد.

خاک ارگانیک

خاک ارگانیک و غیرارگانیک دارای تفاوت‌های زیادی هستند. به عنوان مثال پای اصلی خاک ارگانیک کربن است. این نوع خاک دارای مواد مغذی و مواد معدنی به مقدار زیاد است.
نوع خاک بسیار به شرایط آب و هوایی وابسته است. به عنوان مثال آب و هوای مرطوب و همچنین جنگل‌های بارانی عمدتا دارای خاک اسیدی هستند در حالی که اقیانوس آرام دارای خاک شنی است. در این نوع خاک به جای استفاده از کودهای شیمیایی از کودهای گیاهی و حیوانی که به صورت طبیعی تجزیه می‌شوند، استفاده می‌شود.

خاک ارگانیک چیست؟

بر اساس آخرین پژوهش‌هایی که توسط یکی از سازمان‌های محیط زیستی انجام شده است، استفاده از خاک ارگانیک می‌تواند به عنوان مبارزی برای تغییرات آب و هوایی باشد.

یکی از موادی که در خاک وجود دارد و موجب می‌شود تا خاک طول عمر بیشتری داشته باشد، اسید فلوویک و اسید هومیک است. این دو نوع ماده در یک خاک اورگانیک به ترتیب ۱۵ و ۴۴ درصد بیشتر از خاک معمولی وجود دارند.
به همین دلیل است که اگر این نوع خاک برای تولید محصولات کشاورزی استفاده شود، در طولانی مدت می‌تواند شاهد نتایج بهتری در کشاورزی و شرایط زیست محیطی شود.

برای داشتن خاک ارگانیک شما باید به جای استفاده از مواد و کود شیمیایی از مواد معدنی سنگی، مواد قندی و استفاده از ترکه‌های درخت به عنوان مالچ یا خاک‌پوش استفاده کنید.
مالچ نقش مهمی در حفظ رطوبت و غنی‌سازی خاک دارد. با استفاده از قرار دادن این ماده در کنار خاک باعث می‌شود تا مواد معدنی به خوبی به گیاه جذب شوند.

دیدگاه‌ها (۰)

*
*